Geotermikus energianyerés, talajszonda fúrás

Geotermikus fúrás

A talajszonda, vagy más néven geotermikus hőszonda a Föld felszínközeli geotermikus rétegéből szállítja a hőt a felszínre. Magyarország területe a térségben egyedülálló geotermikus adottságokkal rendelkezik. A geotermikus gradiens világátlaga 33°C/1000m addig ez hazánkban  50-63°C/1000m, így elegendő 60-120 méter mélyre lefúrják a talajszonda csöveit, melyekben egy speciális folyadékot keringet az automatikus rendszer. Ez a folyadék leggyakrabban a környezetre ártalmatlan víz és propilénglikol megfelelő arányú keveréke. A folyadék szerepe, hogy felvegye a Föld hőjét, majd leadja azt a fűtőtesteken keresztül.

Négycsöves szondafej

Telepítése kis helyigényű, így a talajkollektorral ellentétben nem igényel nagy tereprendezési munkálatokat.

 

A függőleges geotermikus fúrások készítése minden esetben engedély köteles. Az illetékes Bányakapitányságoknál történő engedélyeztetési eljárás lebonyolítását is vállaljuk. A nem megfelelően és engedély nélkül végzett talajszonda telepítések nagymértékben károsíthatja a talajkörnyezetet és az ivóvízkészleteket is.

 

Geotermikus fúrásokhoz korszerű, a ma használatos minden fúrási módra használható, 500 m-es mélységkapacitású, mélyfúrási alkalmassági vizsgával rendelkező Massenza M.I.9. típusú fúróberendezést használunk.  A talajok fúrásához használt iszapöblítéses technológia mellett a kőzetek fúrásához lyuktalpi kalapácsot alkalmazunk levegő illetve haböblítéssel.

A talajszonda furatba helyezése után a gyűrűsteret minden esetben jó hővezető képességgel rendelkező és a környezetre ártalmatlan anyaggal injektáljuk, a talajkörnyezet károsodásának, valamint az egyes rétegek összenyitásának elkerülése érdekében.

 

Vízkútfúrási engedélyünk

Kiemelt referenciáink

  • +36 20 314 9080
  • geovil@geovil.hu